Inwestycje kubaturowe

Trwają prace wykończeniowe.

Dwukondygnacyjna hala widowiskowo-sportowa o powierzchni użytkowej 3 855, 2 m2 i kubaturze 25 295,5 m3 będzie posiadać salę gimnastyczną o wymiarach 29,53x46,3 metrów, 4 zespoły szatniowe, pokój trenera i magazyn sprzętu, kotłownie, hall z szatniami oraz ogólnodostępne toalety, w tym dla niepełnosprawnych – to wszystko na parterze. Na piętrze obiektu będą mieścić się 2 siłownie, 2 sale do gimnastyki z zapleczami, szatnie, sauna oraz sala konferencyjna. Na widowni jednorazowo zasiądzie do 364 osób.

Inwestycja uzyskała dofinansowanie z UE w wysokości 2 500 000 zł.

Trwają prace wewnątrz budynku. Wykonywana jest elewacja zewnętrzna.

Docelowo obiekt oświatowy w Czapurach wzbogaci się m.in. o 10 sal lekcyjnych, 1 salę dla dzieci przedszkolnych, bibliotekę, świetlicę, stołówkę, a także salę gimnastyczną o powierzchni 696,26 m2. W pierwszej kolejności powstaje budynek dydaktyczny.  

Dobiegają końca prace projektowe.

W ramach pływalni zaprojektowane zostały dwa baseny: pełnowymiarowy basen pływacki o głębokości 1,3 – 1,8 metra i wymiarach 25 x 14 metrów z 6 torami, a także rekreacyjny – podzielony na dwie strefy, obydwie o wymiarach 12 x 6 metrów i głębokości 0,8 – 1,1 metra, połączone dwoma przelotami o szerokości ok. 3 metrów.

Jedna z dwóch stref basenu rekreacyjnego będzie mogła służyć dzieciom do nauki pływania. W drugiej strefie przewidziano masażery, gejzery, przeciwprądy, leżankę rurową z napowietrzaniem. Udogodnieniem, będzie możliwość wejścia do basenu rekreacyjnego schodkami. W przestrzeni basenowej, zaprojektowana została jeszcze jedna część – z przeznaczeniem na jakuzzi.

Oprócz basenów, w projekcie przewidziano zespół socjalny z trzema szatniami: dla kobiet, dla mężczyzn i dla rodzin. Każda z nich pomieści 60 osób. Powstanie również szatnia dla osób niepełnosprawnych i dwie sauny suche, a także winda na piętro obiektu. Na piętrze wyznaczona została część obiektu na wynajem pod działalność związaną z rozwojem kultury fizycznej lub zdrowotnej.

Pływalnia zlokalizowana zostanie przy „Parku Strzelnica”, między ulicą Leszczyńską a Strzelecką.

Joanna Nowaczyk