fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Relacje

Data opublikowania: 2021-10-04

Konkurs na najlepszy smak kapusty rozstrzygnięty

Konkurs na najlepszy smak kapusty rozstrzygnięty!

Podczas tegorocznej odsłony Smaków Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich Kapituła Konkursowa przyznała aż 10 certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty”. Ciekawostką wśród bigosów, kapust kiszonych i pierogów była kirgijska zupa „Langman klasyczny” z kapustą pekińską z jednej z poznańskich restauracji.

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty” uzyskały następujące produkty:

  • bigos na winie: Halina Poprawa z Lubonia
  • zupa parzybroda po szreniawsku: Karczma Szreniawa (gm. Komorniki)
  • zupa kirgijska langman klasyczny: Restauracja U AIPO z Poznania
  • kapusta kiszona: PPHU Produkcja i Przetwórstwo Produktów Rolnych z TRADYCJĄ Przychodzka z Dziećmierowa (gm. Kórnik)
  • kapusta w towarzystwie Pięknego Jasia: Koło Gospodyń Wiejskich w Plewiskach (gm. Komorniki)
  • kapusta kiszona oraz surówka Coleslaw: ZPH JAR-DO Dorota Kozłowska z Poznania
  • duszona modra kapusta: Restauracja Hyćka z Poznania
  • Świąteczny Pieróg Poznański: Restauracja Invisible Cafe (Niewidzialna Ulica) z Poznania
  • pierogi postne (kapusta, grzyby leśne) od Restauracji Pierożak z Poznania.

 Niezwykłą atrakcję eventu stanowiła degustacja bigosu serwowanego z ogromnego garnka na scenie kulinarnej imprezy. Był to bigos, którego wszystkie składniki pochodziły z powiatu poznańskiego, a mięsny wkład przygotowały delikatesy Bartecki – z Dębowej Wędzarni z Mosiny. Na scenie o tradycji tego szczególnego dla naszego kraju i regionu dania dyskutowali Starosta Poznański Jan Grabkowski, Witold Wróbel - twórca degustowanego bigosu i zarazem członek Polskiej Akademii Smaku i  Jan Babczyszyn – p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki, operatora szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego.  Obecny także na scenie Marek Gąsiorowski - Prezes Slow Food Wielkopolska przybliżył uczestnikom spotkania najsławniejsze w historii opisy bigosu, np. z „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza, Jerzego Ludwika Kerna czy Krzysztofa Daukszewicza. Wydarzeniu w hali targowej towarzyszyły liczne pokazy kulinarne oraz degustacje potraw od lokalnych producentów z różnych zakątków Polski, w tym z powiatu poznańskiego. Na odwiedzających czekały m.in. produkty członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” jak Miody Suszka z Mosiny czy przetwory od Zakładu Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „WIÓREK” z gm. Mosina.

Galeria zdjęć z wydarzenia dostępna jest na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Pozostałe Relacje
2021-10-22

Wizyta w ZGO Jarocin

Tym razem wspólnie pracowaliśmy nad filmem edukacyjnym o gospodarce odpadami.
Czytaj więcej
2021-10-05

Elegant Show!

Tegoroczne święto Elegant Show mamy już za sobą. Nie zabrakło utalentowanych młodych ludzi, dobrej muzyki, ekspresji słowa.
Czytaj więcej
2021-10-04

Konkurs na najlepszy smak kapusty rozstrzygnięty

Przedsiębiorcy z naszej gminy podczas Smaków Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Czytaj więcej
2021-09-24

Rozstrzygnięcie kolejnego konkursu „Smak Tradycji 2021”

Celem konkursu jest promocja tradycyjnych przepisów i domowych wyrobów.
Czytaj więcej
2021-09-17

Aktywny weekend w Krośnie

Rodzinny Rajd Rowerowy połączony ze Świętem Pieczonego Ziemniaka i Koncert Orkiestry Dętej.
Czytaj więcej
2021-09-14

Smaki Owoców i Warzyw nagrodzone

Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego "WIÓREK" oraz Pan Sadownik z Pecnej otrzymali certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu".
Czytaj więcej
Więcej relacji
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane