fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Relacje

Data opublikowania: 2022-03-15

Konkurs „Smak Śledzia 2022” rozstrzygnięty

Najlepsze dania ze śledzia wybrane!

Śledź z mango, w korzennym aromacie, o wyglądzie słodkiego deseru, czy podany na suchym lodzie – takie m.in. przysmaki przygotowali uczestnicy konkursu „Smak Śledzia 2022” organizowany przez Instytut Skrzynki pod patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego. Kapituła konkursowa składająca się z ekspertów kulinarnych oceniła poziom prezentowanych dań jako bardzo wysoki.

Pierwsze miejsce w konkursie i główną nagrodę zdobyła restauracja Biały Dom z Poznania za Pasztet ze śledzia. Drugie miejsce na podium zajęły Smaczki Maszki z Baranowa za Śledzia piklowanego i Śledzia w karmelu z prawdziwkiem. Trzecie miejsce na podium zajęła restauracja z Hotelu Liberte 33 w Poznaniu za Mus z wędzonego śledzia.

Uczestnicy otrzymali ufundowane przez organizatora nagrody finansowe oraz vouchery do sklepu Bela Mesa oraz drake.com.pl, a także produkty Manufaktura Łagowski i wejściówki na wydarzenia organizowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Przyznano także wyróżnienia  dla restauracji Hyćka z Poznania za Śledzia w śmietanie po poznańsku ;  restauracji 3 Kolory Malta z Poznania za Tatara ze śledzia; restauracji Stara Osada z Wiórka za Tatara ze śledzia a’la matijas z pesto bazyliowym i gruszką oraz Bistro Dorota z Poznania za  Śledzia w occie.

Tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Śledzia” otrzymały Smaczki Maszki z Baranowa za Tatara ze śledzia mango oraz restauracja Stara Osada z Wiórka za Tatara ze śledzia a’la Matijas z pesto bazyliowym i gruszką.

Instytut Skrzynki planuje kolejne smakowite konkursy w kolejnych miesiącach: Zapraszamy do sprawdzania strony www.smakipowiatupoznanskiego.pl oraz fanpage Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” na Facebooku – tam będziemy informować o kolejnych odsłonach konkursu i nowych smakach, których będziemy poszukiwać w wielkopolskich restauracjach – zapowiada Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki.

Konkurs odbył się przy współpracy  Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Zdjęcia dostępne są na stronie: https://smakipowiatupoznanskiego.pl/najlepsze-dania-ze-sledzia-wybrane/

Pozostałe Relacje
2024-04-18

Zapraszamy do lektury czasopisma harcerskiego

Kolejny numer czasopisma harcerskiego "Azymut" wydawanego przez Hufiec Mosina. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
2024-04-17

Dr Maciejewski, upamiętnienie

14 kwietnia w Mosinie odsłonięto tablicę pamiątkową poświęconą dr Kazimierzowi Maciejewskiemu niezwykle oddanemu lekarzowi.
Czytaj więcej
2024-04-16

Mosina TV | #30 - Współpraca dla natury

Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Wielkopolskiego wspólnie z gminą posadził ponad 60 szt. wierzb w Baranówku.
Czytaj więcej
2024-03-26

Sprawozdanie Burmistrza Gminy Mosina

27 marca br. 16:00 w sali MOK przy ul. Dworcowej 4 odbędzie się CII Sesja Rady Miejskiej w Mosinie.
Czytaj więcej
2024-03-26

I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Recytatorskim

Wśród 16 finalistów z całej Wielkopolski znalazły się dwie uczennice ze Szkoły Podstawowej im. Adama Wodziczki w Rogalinku.
Czytaj więcej
2024-03-25

Wspieramy Koła Gospodyń Wiejskich

Na terenie Gminy Mosina jest zarejestrowanych 10 Kół Gospodyń Wiejskich oraz 3 są w trakcie tworzenia.
Czytaj więcej
Więcej relacji
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane