fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Relacje

Data opublikowania: 2021-11-09

„Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021”

Półgęsek i tatary z gęsi zwyciężyły w konkursie „Przekąski z gąski 2021”

W restauracji „Rzemieślnicza” w Poznaniu zebrała się kapituła konkursowa, której przewodniczył Sergiusz Hieronimczak – uznany poznański szef kuchni, finalista V edycji Top Chef. Zadaniem ekspertów i znawców kulinariów było wybranie spośród niemal 30 zgłoszonych dań tych najlepszych oraz przyznanie certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021” w kategorii Przekąski z gąski.

Choć szczególną uwagę przyciągnęły smakowity półgęsek i wyborne tatary, uznanie komisji znalazły m.in. galarty czy gęsie pipki. W szranki z restauracjami z Poznania, powiatu Poznańskiego, ale również innych zakątków Polski stanęło koło gospodyń wiejskich z gm. Murowana Goślina przygotowując aż 5 różnych przekąsek. To jeden z najsmaczniejszych konkursów organizowanych w tym roku przez Instytut Skrzynki, tym razem we współpracy z Ogólnopolskim Cechem Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy. Partnerami wydarzenia byli: Stowarzyszenie Slow Food Wielkopolska, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza i Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku. Konkurs tradycyjnie już organizowany był pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

 Pierwsze miejsce i nagrodę w wysokości 1.000 złotych przyznano Masarni z tradycją DRESZLER z Nowego Miasta Lubawskiego za Półgęsek, zaś drugie miejsce oraz nagrodę 750 złotych otrzymała Restauracja Hyćka z Poznania za Tatar z gęsi. Na trzecim miejscu uplasowała się Restauracja 3 Kolory-Malta z Poznania, która zaprezentowała Tatar z piersi gęsiej i została nagrodzona kwotą 500 złotych.

 W konkursie głównym  „Przekąski z Gąski 2021” przyznano także wyróżnienia:

  • Masarnia z tradycją DRESZLER z Nowego Miasta Lubawskiego za Okrasę wędzoną, Pasztet z gęsi i Frasik z gęsi
  • Restauracja „Stara Osada” z Wiórka za Gęsie pipki po żydowsku
  • Restauracja „3 Kolory”  z Poznania za Carpaccio z półgęska
  • Restauracja "P jak Pyszne" z Kępna za Mus z wątróbki z konfiturą z rokitnika na kruchym cieście z rozmarynem oraz Galaretkę z gęsiny na ciemnym pieczywie z orzechami
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Trojanka” z Trojanowa za Tartaletkę z nutą wędzonej gęsi oraz Galart gęsi

 Certyfikaty  „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Przekąski z Gąski” otrzymały:

  • „Country Park” z Ceradza Kościelnego za Faszerowaną gęsią szyję z rokitnikiem i kiszonym jabłkiem oraz Galart z udek gęsich ze świeżym majerankiem, żółtą ćwikłą z chrzanem
  • Restauracja „Komnata Smaku” w Pałacu Jaśminowym z Batorowa za Tatar gęsinowy, Kanapki z gęsiną i Carpaccio z piersi gąski,
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Trojanka” z Trojanowa za Gęsie smarowidło, Kanapkę z gęsiną, Pierogi drożdżowe z gęsim farszem, Galart gęsi oraz Tartaletkę z nutą wędzonej gęsi
  • Restauracja 3 KOLORY z Suchego Lasu za Pasztet z gęsiny
  • Restauracja „Welspin Puszczyk” z Puszczykowa za Mini Wellington z gęsi i moreli podany na galaretce z żurawiny

Konkurs ma na celu promocję spożycia zdrowego i smakowitego mięsa gęsiego oraz zachęcenia restauratorów do zapełniania menu na stałe wyśmienitymi potrawami i przekąskami z gęsiny. Galeria zdjęć z wydarzenia znajduje się na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Pozostałe Relacje
2022-08-03

Mieszkanka Mosiny na Mistrzostwach Świata

Mieszkanka Mosiny Tatiana Tomczak 2-7 sierpnia, będzie reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata Juniorów w Taekwondo.
Czytaj więcej
2022-07-28

Śladami lotniczych tajemnic Mosiny

W sobotę 23 lipca w Mosinie odbył się I spacer historyczny ku czci pułkownika pilota balonowego Aleksandra Wańkowicza...
Czytaj więcej
2022-07-27

Ahoj Pogorzelica!

Relacja zuchów i harcerzy z Czapur, którzy swój obóz spędzili w Pogorzelicy.
Czytaj więcej
2022-07-27

Obóz harcerski Szczepu WILKI

Relacja mosińskich harcerzy z obozu w Marianówce, którzy spędzili dziesięć dni u podnóża Góry Iglicznej w masywie Śnieżnika.
Czytaj więcej
2022-07-19

II edycja Ogólnopolskiego Konkursu - Ignacy Jan Paderewski

Wśród nagrodzonych laureatów był uczeń Szkoły Podstawowej im. Adama Wodziczki w Rogalinku - Emil Szufnarowski.
Czytaj więcej
2022-07-18

Spotkanie sąsiedzkie „Lato za Moreną”

Na placu zabaw przy ul. Powstańców Wielkopolskich ustawiono wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych.
Czytaj więcej
Więcej relacji
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane