fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Relacje

Data opublikowania: 2022-02-01

Najlepszy smak tatara w powiecie poznańskim i nie tylko

Aż 15 restauracji z Poznania i powiatu poznańskiego zmierzyło się z przygotowaniem tatarów tradycyjnych – z mięsa wołowego, rybnych oraz wegańskich. Kapituła konkursowa stanęła przed apetycznym zadaniem zdegustowania ok. 30 przysmaków. Uczestnicy przygotowali różne wariacje tego dania – wszak ogranicza nas tylko wyobraźnia! Z liczną reprezentacją tradycyjnych tatarów wołowych w szranki stanęły m.in. tatary z jelenia, tuńczyka, łososia, troci wędrownej, wafli ryżowych, pomidorów i arbuza, suszonych pomidorów czy pieczonych batatów.

W konkursie „Smak Tatara 2022” w kategorii tatarów mięsnych czyli tradycyjnych wołowych i innych przyznano nagrody:

I miejsce – voucher o wartości 400 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 500 złotych do sklepu Bela Mesa otrzymała restauracja Smaczki Maszki w Baranowie za dwie potrawy ex aequo za tatar z grasicy oraz tatar z polędwicy jelenia.

II miejsce – voucher o wartości 300 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 300 złotych do sklepu Bela Mesa otrzymała restauracja Lumiere z Hotelu Edison w Baranowie za tatar tradycyjny z mięsa wołowego

III miejsce – voucher o wartości 200 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 100 złotych do sklepu Bela Mesa otrzymała Szarlotta z Poznania za tatar wołowy z dodatkiem lasu

 

Laureaci I, II i III miejsca  otrzymali także vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w warsztatach z przygotowywania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej.

W kategorii Tatarów wegańskich najwyższą ocenę i Wyróżnienie uzyskała restauracja Smaczki Maszki z Baranowa za tatar z arbuza i pomidora – voucher o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa.

W kategorii Tatarów rybnych  najwyższą ocenę i Wyróżnienie uzyskała restauracja Lumiere Hotelu Edison za tatara z łososia – voucher o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa.

 

Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Tatara” przyznano następującym potrawom:

1.            Restauracja Eatalia Kamionki za tatara rybnego

2.            Restauracja Adamo z Mosiny za tatara tradycyjnego z mięsa wołowego

3.            Restauracja Lumiere z Baranowa za tatar tradycyjny z mięsa wołowego

4.            Restauracja Smaczki Maszki z Baranowa za tatara z grasicy

5.            Restauracja Dozo Sushi  Bar ze Swarzędza za tatara w łososia

6.            Black Angus Steak House z Zalasewa za tatara wegańskiego

7.            Restauracja Puszczyk z Puszczykowa za tatara tradycyjnego z mięsa wołowego.

 

Ponadto Kapituła przyznała dwa wyróżnienia pozaregulaminowe za tatary, które przygotowały restauracja Dozo Sushi Bar ze Swarzędza za tatar rybny oraz Restauracja L33 z Poznania za Tatar tradycyjny z mięsa wołowego.

Oceną przygotowanych dań zajęła się kapituła konkursowa w składzie:

  • Marek Gąsiorowski – Prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska
  • Dawid Łagowski – szef kuchni
  • Janusz Łakomiec – Prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku
  • Jacek Marcinkowski - Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy w Poznaniu
  • Jakub Pindych - Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna
  • Przemysław Tecław – Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysły Rolno-Spożywczego w Szreniawie
  • Bartosz Muzalewski – właściciel restauracji Stara Osada, współorganizator konkursu.

 

Podczas wydarzenia do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” przyjęta została restauracja Stara Osada w Wiórku. Nastąpiło uroczyste wręczenie certyfikatu oraz tabliczki znamionowej członka szlaku, które będą eksponowane w tej restauracji. Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha. Pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tej interaktywnej mapie. Każdy z przystanków na tym szlaku jest miejscem z osobną opowieścią. Informacje o członkach szlaku znaleźć można na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Konkurs realizowany był w ramach akcji "Potrawa/-produkt miesiąca” organizowanej przez Instytut Skrzynki, gdzie w styczniu króluje wspomniany tatar, charakterystyczny dla polskiej kuchni karnawałowej. My chcemy poznać jak przygotowuje się dziś tatara w powiecie poznańskim i Wielkopolsce.

Konkurs odbył się przy współpracy  Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Akcja ma na celu promocję tradycji przygotowywania i podawania potrawy o nazwie „tatar” oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

 Potrawa z mosińskiej restauracji wyróżniona w konkursie „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Tatara”.

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

Instytut Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego to nowo powołana powiatowa instytucja kultury, która swoją siedzibę ulokowała w rewitalizowanym obecnie Dworze w Skrzynkach. Oprócz ośrodka szkoleniowo-konferencyjnego, działać będzie Centrum Dziedzictwa Kulturowego
i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Otwarcie obiektu nastąpi w drugiej połowie roku 2022. Podstawowym celem statutowym Instytutu jest promocja kultury centralnej części Wielkopolski, tworzenie, ochrona różnorodnych jej wartości i udostępnianie dóbr kultury oraz prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w formie ośrodka badań i dokumentacji w dziedzinie kultury i kulinariów, a także prowadzenie Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

Pozostałe Relacje
2024-03-26

Sprawozdanie Burmistrza Gminy Mosina

Już dziś o godz. 16:00 w sali MOK przy ul. Dworcowej 4 odbędzie się CII Sesja Rady Miejskiej w Mosinie.
Czytaj więcej
2024-03-26

I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Recytatorskim

Wśród 16 finalistów z całej Wielkopolski znalazły się dwie uczennice ze Szkoły Podstawowej im. Adama Wodziczki w Rogalinku.
Czytaj więcej
2024-03-25

Wspieramy Koła Gospodyń Wiejskich

Na terenie Gminy Mosina jest zarejestrowanych 10 Kół Gospodyń Wiejskich oraz 3 są w trakcie tworzenia.
Czytaj więcej
2024-03-25

Szacowna jubilatka z Krosinka

Z okazji szacownego Jubileuszu, życzymy Pani Jadwidze dużo zdrowia i pogody ducha!
Czytaj więcej
2024-03-25

Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego

Koła Gospodyń Wiejskich i Środowiskowy Dom Samopomocy z naszej gminy wyróżnieni w konkursie kulinarnym "Na Wielkanocnym Stole".
Czytaj więcej
2024-03-22

Lekcja historii

Wystawa plenerowa „Śnili o wolności – ziemia mosińska w drodze do Niepodległej”.
Czytaj więcej
Więcej relacji
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane