Smaki Owoców i Warzyw nagrodzone

W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie przed Kapitułą Konkursu na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Owoców i Warzyw” swoje „spiżarnie” otworzyli producenci i wytwórcy przysmaków z owoców i warzyw z powiatu poznańskiego. Aż 41 produktów walczyło o tytuł najlepszego smaku w powiecie. Przeważały soki owocowe oraz konfitury, niemniej Kapituła zwróciła uwagę na wybitny aromat jabłek odmiany Delikates (od 2 producentów), chrupkość chipsów jabłkowych, czy pomysłowość autora kotletów z brokułów. Smak dzieciństwa przywróciły niesamowite kompoty, a tęsknotę za wigilijnym barszczykiem zakwasy buraczane.

20 ze zgłoszonych produktów zostało nagrodzonych i w tej konkurencji certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Smak Owoców i Warzyw” przyznano:

  1. Borówkowy Gaj Andrzej Nowak z Konarskich (gm. Kórnik) za:
  1. Rolniczo-Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda (gm. Rokietnica) Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu za:
  1. Koło Gospodyń Wiejskich w Plewiskach (gm. Komorniki) za „Paprykarz gospodyni”

  2. Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego "WIÓREK" Sp. z o.o. z gm. Mosina za „Konfiturę wnuczki”  z 5 owoców

  3. Pan Sadownik z Pecnej (gm. Mosina) za:
  1. Sad Kobylniki (gm. Tarnowo Podgórne) za:
  1. Magdalena Przybylska, Gospodarstwo z Dopiewa za:
  1. Halina Poprawa z Lubonia za:
  1. SOK-POL Prządak Małgorzata z Trzeku (gm. Kostrzyn) za chipsy jabłkowe bez konserwantów
  2. Eko Smak - Fit Kęs Małgorzata Jabłońska z Kostrzyna za kotlety brokułowe
  3. Dariusz Prządak z Trzeku (gm. Kostrzyn) za jabłko Delikates.

Można zatem śmiało stwierdzić, że nie tylko „pyrą” Wielkopolska i powiat poznański stoją, ale także zdrowymi i smakowitymi owocami, warzywami oraz ich przetworami, wykonanymi z szczególną dbałością o jakość i naturalny skład.
 

Przygotował: Instytut Skrzynki