fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zaproszenia

Data opublikowania: 2021-09-24

Konkurs Smak Pyry

Zapraszamy do udziału w konkursie na "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 - Smak Pyry"!

W niedzielę 3 października, podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”. Tu zgłoszenia przyjmowane są do 2 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, tj. 3 października w godz. 10.00 – 12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum ok. godz. 16.00. Więcej informacji znaleźć można na stronie szlaku kulinarnego, w zakładce "Konkursy i akcje".

Pyry, sztandarowe warzywo naszego regionu, również obfitują w witaminę C. Zawierają także potas wpływający na obniżenie ciśnienia krwi oraz magnez, który łagodzi stany zmęczenia i stres. Smakują doskonale pieczone, smażone, gotowane, faszerowane, na słodko i wytrawnie. Uczestnicy konkursu mają więc pole do popisu.

W konkursie mogą wziąć udział:

  • producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego
  • restauracje i inne zakłady gastronomiczne z Poznania pod warunkiem, że ziemniaki z których powstały potrawy zgłoszone do konkursu pochodziły z terenu powiatu poznańskiego.

Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne a także zdrowotne.

Konkurs odbywa pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego i ma na celu promocję najlepszych produktów lokalnych produktów i ich producentów. Organizatorem konkursu są Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki/Liliana Kubiak

Pozostałe Zaproszenia
2021-10-18

Najlepszy smak przekąsek z gęsiny poszukiwany!

W konkursie mogą uczestniczyć restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne.
Czytaj więcej
2021-10-14

Badania mammograficzne w Mosinie

Program profilaktyki raka piersi adresowany jest do kobiet w wieku 50-69 lat.
Czytaj więcej
2021-10-14

Program “Zdrowa Aorta”

Bezpłatne badanie USG aorty brzusznej - 19 października i 23 listopada ul. Rakoniewicka 23A, Poznań.
Czytaj więcej
2021-10-12

"Rowerem po Gminie Mosina"

24 października zapraszamy do udziału w XII Rajdzie Rowerowym "Rowerem po Gminie Mosina".
Czytaj więcej
2021-10-05

Teatr Bez Kurtyny w Mosinie zaprasza

Sztuka „Pielgrzymi” Marka Pruchniewskiego w Mosińskim Ośrodku Kultury. Zapraszamy na spektakl.
Czytaj więcej
2021-10-05

9. Rodzinny Rajd Harcerski

Mosińscy harcerze zapraszają na 9 edycję Rodzinnego Rajdu Harcerskiego. Trasy do wyboru: wózkowa, piesza lub rowerowa.
Czytaj więcej
Więcej zaproszeń
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane