Promocja kulinariów powiatu poznańskiego na Tour Salon 2021

Promocja kulinariów powiatu poznańskiego na Tour Salon 2021

Tegoroczne wydarzenie „Tour Salon 2021” na Międzynarodowych Targach Poznańskich będzie wzbogacone o kulinarne atrakcje, bowiem na scenie targów  w Pawilonie nr 6 w dniach 24.09.2021 godz. 13.00 – 14.30 oraz  25.09.2021 godz. 15.00 – 16.00 odbędzie się w panel prezentacyjny pt. „Turystyka indywidualna i rodzinna w czasach ograniczeń pandemicznych”.  Zaprezentowany zostanie Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz szlaki kulinarne „Smaki Dolnego Śląska” i „Mazury Zachodnie od Kuchni”. Uczestnicy dowiedzą się też jakie szlaki tworzą Konsorcjum POLSKIE SZLAKI KULINARNE. Przybliżony zostanie również temat produktów lokalnych w kontekście tradycji, zdrowia, misji, edukacji i ważnej roli rodziny w kształtowaniu świadomości konsumenckiej.

Szlaki kulinarne to mapy rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną różnych regionów Europy i naszego kraju – mówi Jan Babczyszyn pomysłodawca tego wydarzenia. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha - pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tych interaktywnych mapach. Zarówno o całych szlakach jak i o każdym z przystanków na nich warto mówić
i zachęcać turystów kulinarnych do ich poznawania i odwiedzania. To miejsca „ze smakiem” przepełnione miłością do wszystkiego co dobre i smaczne.

Jak wspomina Hubert Gonera – współgospodarz panelu  i ambasador Światowej Organizacji Turystyki Kulinarnej w Polsce: „Turystyka kulinarna interesuje już ponad 53% wszystkich turystów na świecie. Smaki Miejsc są najwdzięczniejszym kluczem do poznania kultury lokalnej. W ramach turystyki kulinarnej powstaje także ponad ¼ wartości dodanej generowanej przez turystów. Oczywistym jest jednak to, że oferta kulinarna dla turystów musi być autentyczna i dostarczona na najwyższym poziomie. Po co podawać posiłek, skoro możemy zaserwować doświadczenia, które staną się wspomnieniami miejsca” dodaje.

Podczas obu dni panelu uczestnicy będą mogli wziąć udział w quizach z bardzo atrakcyjnymi nagrodami. Na zwycięzców czekają miedzy innymi:

W trakcie panelu uczestnicy spotkania będą mogli zdegustować niezwykłego przysmaku rodem z Pyrlandii, a będą to LODY Z PYRY przygotowane i serwowane przez członka szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – Wytwórnię Lodów z Kórnika.  Warto dodać, że lody te w roku 2019 uzyskały tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry” .

Będzie można też spróbować przygotowane przez szlak kulinarny Mazury Zachodnie od Kuchni specjalnie na tę okoliczność ŚLIMAKI PO MAZURSKU.

Organizatorem panelu są:  Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego i Grupa MTP – Targi Tour Salon.

Współorganizatorami wydarzenia są: Polska Organizacja Turystyczna, Dolnośląska Organizacja Turystyczna, Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna, Landbrand – Smaki Miejsc oraz Powiat Poznański.

W panelu udział wezmą :

Tomasz Kempka - Polska Organizacja Turystyczna

Marlena Rogowska – Zachodniomazurska Organizacja Turystyczna

Marek Janczyszyn – Dolnośląska Organizacja Turystyczna

Witold Wróbel – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku

Zbigniew Kmieć - Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku

Hubert Gonera – Landbrand – Rozwój Turystyki Kulinarnej

Jan Babczyszyn – Instytut Skrzynki 

Panel odbywa się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki