fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zaproszenia

Data opublikowania: 2021-09-24

Promocja kulinariów powiatu poznańskiego na Tour Salon 2021

Promocja kulinariów powiatu poznańskiego na Tour Salon 2021

Tegoroczne wydarzenie „Tour Salon 2021” na Międzynarodowych Targach Poznańskich będzie wzbogacone o kulinarne atrakcje, bowiem na scenie targów  w Pawilonie nr 6 w dniach 24.09.2021 godz. 13.00 – 14.30 oraz  25.09.2021 godz. 15.00 – 16.00 odbędzie się w panel prezentacyjny pt. „Turystyka indywidualna i rodzinna w czasach ograniczeń pandemicznych”.  Zaprezentowany zostanie Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz szlaki kulinarne „Smaki Dolnego Śląska” i „Mazury Zachodnie od Kuchni”. Uczestnicy dowiedzą się też jakie szlaki tworzą Konsorcjum POLSKIE SZLAKI KULINARNE. Przybliżony zostanie również temat produktów lokalnych w kontekście tradycji, zdrowia, misji, edukacji i ważnej roli rodziny w kształtowaniu świadomości konsumenckiej.

Szlaki kulinarne to mapy rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną różnych regionów Europy i naszego kraju – mówi Jan Babczyszyn pomysłodawca tego wydarzenia. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha - pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tych interaktywnych mapach. Zarówno o całych szlakach jak i o każdym z przystanków na nich warto mówić
i zachęcać turystów kulinarnych do ich poznawania i odwiedzania. To miejsca „ze smakiem” przepełnione miłością do wszystkiego co dobre i smaczne.

Jak wspomina Hubert Gonera – współgospodarz panelu  i ambasador Światowej Organizacji Turystyki Kulinarnej w Polsce: „Turystyka kulinarna interesuje już ponad 53% wszystkich turystów na świecie. Smaki Miejsc są najwdzięczniejszym kluczem do poznania kultury lokalnej. W ramach turystyki kulinarnej powstaje także ponad ¼ wartości dodanej generowanej przez turystów. Oczywistym jest jednak to, że oferta kulinarna dla turystów musi być autentyczna i dostarczona na najwyższym poziomie. Po co podawać posiłek, skoro możemy zaserwować doświadczenia, które staną się wspomnieniami miejsca” dodaje.

Podczas obu dni panelu uczestnicy będą mogli wziąć udział w quizach z bardzo atrakcyjnymi nagrodami. Na zwycięzców czekają miedzy innymi:

  • 2 vouchery o wartości 150 zł do Restauracji KOMNATA SMAKU w Pałacu Jaśminowym w Batorowie (www.palacjasminowy.pl)  
  • 2 vouchery o wartości 100 zł do Restauracji LOKOMOTYWA w Puszczykowie (www.eko-lokomotywa.pl)
  • Upominki od Powiatu Poznańskiego
  • Upominki od operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”
  • Upominki od Polskiej Organizacji Turystycznej
  • 5 pakietów z dolnośląskimi upominkami od Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej
  • Voucher pobytowy do PAŁACU ŁOMNICA, który zawiera 2 noclegi dla 2 os. ze śniadaniem, 1 kolację dla dwóch osób w Restauracji Pałacowej (www.palac-lomnica.pl)
  • Voucher pobytowy do ZAMKU CZOCHA, który zawiera 1 nocleg dla 2 os. ze śniadaniem oraz dzienne zwiedzanie zamku (www.zamekczocha.com)
  • Voucher do ART. RESTAURACJI na kolację dla 2/os we Wrocławiu o wartości 189 złotych (www.arthotel.pl)
  • Voucher o wartości 200 PLN do restauracji Pałacowa w Hotel **** Stare Jabłonki – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
  • Romantyczna Kolacja z afrodyzjakami dla dwóch osób -  Ślimaka Kulinarna Podróż - Restauracji Bistro Ślimaka w Pasłęku - Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
  • Weekend w Plattówce na Mazurach Zachodnich – voucher ważny rok - Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
  • Voucher o wartości 100 PLN w Restauracji Open Kitchen w Ostródzie - Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
  • Polskie kremy z SnailsGardenPresige kremy ze śluzem ze ślimaka.

W trakcie panelu uczestnicy spotkania będą mogli zdegustować niezwykłego przysmaku rodem z Pyrlandii, a będą to LODY Z PYRY przygotowane i serwowane przez członka szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – Wytwórnię Lodów z Kórnika.  Warto dodać, że lody te w roku 2019 uzyskały tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry” .

Będzie można też spróbować przygotowane przez szlak kulinarny Mazury Zachodnie od Kuchni specjalnie na tę okoliczność ŚLIMAKI PO MAZURSKU.

Organizatorem panelu są:  Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego i Grupa MTP – Targi Tour Salon.

Współorganizatorami wydarzenia są: Polska Organizacja Turystyczna, Dolnośląska Organizacja Turystyczna, Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna, Landbrand – Smaki Miejsc oraz Powiat Poznański.

W panelu udział wezmą :

Tomasz Kempka - Polska Organizacja Turystyczna

Marlena Rogowska – Zachodniomazurska Organizacja Turystyczna

Marek Janczyszyn – Dolnośląska Organizacja Turystyczna

Witold Wróbel – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku

Zbigniew Kmieć - Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku

Hubert Gonera – Landbrand – Rozwój Turystyki Kulinarnej

Jan Babczyszyn – Instytut Skrzynki 

Panel odbywa się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Pozostałe Zaproszenia
2024-02-22

Jubileuszowe X Sprzątanie Brzegów Warty

Sobota, 20.04.2024 r. X Sprzątanie brzegów Warty, Odry oraz innych rzek i jezior w Polsce 2024.
Czytaj więcej
2024-04-19

Webinar o zmianach w programie „Czyste Powietrze”

25 kwietnia o godz. 10:00 - informacje m.in. o najwyższym dofinansowaniu, doprecyzowaniu prefinansowania i pełnomocnictwa.
Czytaj więcej
2024-04-17

Festyn Nasza Białoczerwona

Stowarzyszenie 4activelife i Zarząd Osiedla nr 3 Przy Strzelnicy w Mosinie zapraszają 2 maja na Zielony Przylądek.
Czytaj więcej
2024-04-17

Koncert Trzech Tenorów

Koncert Trzech Tenorów, 11 maja 2024 r. o godz. 17.00 w ramach Pikniku Europejskiego w Mosińskim Ośrodku Kultury.
Czytaj więcej
2024-04-15

Konkurs Palce lizać – przekąski z miodem

Każda z uczestniczących osób może zgłosić do konkursu do 20 kwietnia 2024 r. maksymalnie 3 rodzaje przekąsek.
Czytaj więcej
2024-04-12

„Smak Powiatu Poznańskiego” na międzynarodowej konferencji

Międzynarodowa konferencja „Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”.
Czytaj więcej
Więcej zaproszeń
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane