„Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021”

Półgęsek i tatary z gęsi zwyciężyły w konkursie „Przekąski z gąski 2021”

W restauracji „Rzemieślnicza” w Poznaniu zebrała się kapituła konkursowa, której przewodniczył Sergiusz Hieronimczak – uznany poznański szef kuchni, finalista V edycji Top Chef. Zadaniem ekspertów i znawców kulinariów było wybranie spośród niemal 30 zgłoszonych dań tych najlepszych oraz przyznanie certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021” w kategorii Przekąski z gąski.

Choć szczególną uwagę przyciągnęły smakowity półgęsek i wyborne tatary, uznanie komisji znalazły m.in. galarty czy gęsie pipki. W szranki z restauracjami z Poznania, powiatu Poznańskiego, ale również innych zakątków Polski stanęło koło gospodyń wiejskich z gm. Murowana Goślina przygotowując aż 5 różnych przekąsek. To jeden z najsmaczniejszych konkursów organizowanych w tym roku przez Instytut Skrzynki, tym razem we współpracy z Ogólnopolskim Cechem Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy. Partnerami wydarzenia byli: Stowarzyszenie Slow Food Wielkopolska, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza i Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku. Konkurs tradycyjnie już organizowany był pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

 Pierwsze miejsce i nagrodę w wysokości 1.000 złotych przyznano Masarni z tradycją DRESZLER z Nowego Miasta Lubawskiego za Półgęsek, zaś drugie miejsce oraz nagrodę 750 złotych otrzymała Restauracja Hyćka z Poznania za Tatar z gęsi. Na trzecim miejscu uplasowała się Restauracja 3 Kolory-Malta z Poznania, która zaprezentowała Tatar z piersi gęsiej i została nagrodzona kwotą 500 złotych.

 W konkursie głównym  „Przekąski z Gąski 2021” przyznano także wyróżnienia:

 Certyfikaty  „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Przekąski z Gąski” otrzymały:

Konkurs ma na celu promocję spożycia zdrowego i smakowitego mięsa gęsiego oraz zachęcenia restauratorów do zapełniania menu na stałe wyśmienitymi potrawami i przekąskami z gęsiny. Galeria zdjęć z wydarzenia znajduje się na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki