Znamy zwycięzców Konkursu „Smak Baby, Mazurka i ukraińskiej Paski”

Znamy zwycięzców Konkursu „Smak Baby, Mazurka i ukraińskiej Paski”

Podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zebrała się ekspercka Kapituła Konkursu „Smak Baby Wielkanocnej, Mazurka i Ukraińskiej Paski 2022”, która zdegustowała niemal 40 wypieków świątecznych. Wśród klasycznych specjałów znalazły się m.in. babka i mazurek z pistacjami, mazurek makaronikowy czy mazurek różany, a także ręcznie malowane mini mazurki. Eksperci kulinarni ocenili poziom konkursu jako bardzo wysoki „Takich przysmaków nie powstydziłaby się żadna gospodyni” – mówi Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki, organizator wydarzenia.

W kategorii bab wielkanocnych, mazurków oraz ukraińskich pasek przyznano nagrody finansowe oraz wejściówki do Muzeum Narodowego w Szreniawie.

Laureaci za najlepsze babki zostali:

I miejsce: Restauracja Stara Osada z Wiórka za Babkę drożdżową z rodzynkami w rumie

II miejsce: Jacek Bany - To Nie Piekarnia z  Wirów za Babę parzoną ukraińską

III miejsce: Jadwiga Anioła, twórczyni ludowa z Rogalinka za Babę wielkanocną

Wyróżnienia otrzymali:

 

Wśród zgłoszonych mazurków przyznano nagrody:

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Wyrzeki za Zmalowany mazurek z porzeczką

II miejsce: Pracownia Tortów Artystycznych "Kocie Łakocie” z Puszczykowa za Mazurek pistacjowy

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Mazurek krówkowy

oraz wyróżnienia:

Specjalne wyróżnienie przyznano za Paschę wielkanocną z piekarni Bagietka w Poznaniu.

W kategorii ukraińskie Paski Kapituła przyznała następujące nagrody:

Wśród zgłoszeń z powiatu poznańskiego przyznano tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Wielkanocy 2022” następującym uczestnikom:

 

Celem konkursu była promocja tradycyjnych wypieków  wielkanocnych. Konkurs odbył się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu i Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.

Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.  

Więcej zdjęć na stronie: smakipowiatupoznanskiego.pl

Przygotował: Instytut Skrzynki