fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Relacje

Data opublikowania: 2021-08-23

Koło Gospodyń Wiejskich wyróżnione

Znamy laureatów konkursu na  „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba”           

W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas imprezy pod nazwą „Przyszłość Przeszłości. Dożynki na Biskupiźnie” kapituła konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” zmierzyła się z wyzwaniem degustacji oraz oceny blisko 30 chlebów oraz produktów na bazie chleba. Choć wśród zgłoszeń przeważały chleby żytnie i pszenne, to nie zabrakło słodkiego akcentu w postaci szneki z glancem oraz chałki. Kapituła doceniła również orzeźwiający smak kwasu chlebowego oraz niezwykły kunszt rzeźby wykonanej z ciasta chlebowego: pary koni zaprzęgniętych do wozu, który przewoził… maślane rogaliki z makiem.

Komisja oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki.

Oceniano produkty w czterech kategoriach: pieczywo żytnie, pszenne i mieszane oraz inne  produkty na bazie chleba.

Tytuły Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” zdobyli:

  • BOGUCKI CHLEB Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna, gm. Pobiedziska za Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni i słonecznikiem
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk, gm. Komorniki za Chleb Plewiszczanka
  • KGW Nowinki-Drużyna Babeczki & Ciacha, gm. Mosina za Sznekę z glancem
  • „Wypiekarnia” z Murowanej Gośliny za chleb Buraczany
  • Piekarnia-Cukiernia Natura z Kobylnicy, gm. Swarzędz za:

-  Chleb żytni specjalny

-  Chleb Natura

  • "Pod Strzechą" z Biskupic, gm. Pobiedziska za:

- Chleb żytni z żurawiną

- Rogal maślany z makiem

- Chleb dożynkowy

- Rzeźbę chlebową

  • Maria Bany-Szadeberg Design z Wir, w gm. Komorniki za:

- Chleb marcowy - żytni słodowy z przyprawami korzennymi, konfiturą z gorzkich pomarańczy, na miodzie

- Chleb kwaskowato-słodki - żytni sitkowy z kminkiem i konfiturą z gorzkich pomarańczy

- Czarny chleb z kwaszonego ciasta

- Chałkę - słodki, pleciony jajecznik z kruszonką

- Kwas chlebowy - chłodzący napój z chleba razowego

Jednocześnie kapituła postanowiła wyróżnić „Chleb żytnio-pszenny 60/40” przygotowany przez „KROMKA Piekarnia Autorska” ze Swarzędza.

Warto zauważyć, że wśród laureatów znalazło się trzech członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Maria Bany-Szadeberg Design (To Nie Piekarnia), Piekarnia „Pod Strzechą” oraz Piekarnia-Cukiernia Natura.

Konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” tradycyjnie odbywa się pod patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego i jest organizowany przez Instytut Skrzynki. Wydarzenie ma charakter cykliczny i odbywa się  podczas tematycznych imprez związanych z produkcją rolno-spożywczą na terenie powiatu poznańskiego.

Jego głównym celem jest promocja najlepszych lokalnych produktów i producentów regionu.

Galeria zdjęć z wydarzenia znajduje się na stronie Szlaku kulinarnego.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Pozostałe Relacje
2024-04-24

Drzwi otwarte w Mosinie

18 kwietnia się Spotkanie Wiosenne odbyło się organizowane przez Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Mosinie.
Czytaj więcej
2024-04-24

Rozgrywki powiatowe w Daszewicach

9 kwietnia w SP Daszewice odbyły się półfinały i finał Powiatowej Olimpiady Sportowej Uczniów Klas I-III.
Czytaj więcej
2024-04-22

Relacja z 19 Turnieju Formacji Tanecznych

Wydarzenie zgromadziło entuzjastów tańca w różnym wieku prezentujących swoje umiejętności w sportowej rywalizacji.
Czytaj więcej
2024-04-22

Znamy wyniki konkursu „Place lizać – przekąski z miodem”

Gratulacje dla naszych mieszkanek za nagrody i wyróżnienia.
Czytaj więcej
2024-04-22

Złote Żaby rozdane

Laureatami w konkursie zostali uczniowie Szkoły Podstawowej w Daszewicach i Szkoły Podstawowej w Rogalinie.
Czytaj więcej
2024-04-18

Zapraszamy do lektury czasopisma harcerskiego

Kolejny numer czasopisma harcerskiego "Azymut" wydawanego przez Hufiec Mosina. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
Więcej relacji
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane