Relacje
Data opublikowania: 2021-08-23
Koło Gospodyń Wiejskich wyróżnione
Znamy laureatów konkursu na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba”
W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas imprezy pod nazwą „Przyszłość Przeszłości. Dożynki na Biskupiźnie” kapituła konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” zmierzyła się z wyzwaniem degustacji oraz oceny blisko 30 chlebów oraz produktów na bazie chleba. Choć wśród zgłoszeń przeważały chleby żytnie i pszenne, to nie zabrakło słodkiego akcentu w postaci szneki z glancem oraz chałki. Kapituła doceniła również orzeźwiający smak kwasu chlebowego oraz niezwykły kunszt rzeźby wykonanej z ciasta chlebowego: pary koni zaprzęgniętych do wozu, który przewoził… maślane rogaliki z makiem.
Komisja oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki.
Oceniano produkty w czterech kategoriach: pieczywo żytnie, pszenne i mieszane oraz inne produkty na bazie chleba.
Tytuły Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” zdobyli:
- BOGUCKI CHLEB Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna, gm. Pobiedziska za Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni i słonecznikiem
- Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk, gm. Komorniki za Chleb Plewiszczanka
- KGW Nowinki-Drużyna Babeczki & Ciacha, gm. Mosina za Sznekę z glancem
- „Wypiekarnia” z Murowanej Gośliny za chleb Buraczany
- Piekarnia-Cukiernia Natura z Kobylnicy, gm. Swarzędz za:
- Chleb żytni specjalny
- Chleb Natura
- "Pod Strzechą" z Biskupic, gm. Pobiedziska za:
- Chleb żytni z żurawiną
- Rogal maślany z makiem
- Chleb dożynkowy
- Rzeźbę chlebową
- Maria Bany-Szadeberg Design z Wir, w gm. Komorniki za:
- Chleb marcowy - żytni słodowy z przyprawami korzennymi, konfiturą z gorzkich pomarańczy, na miodzie
- Chleb kwaskowato-słodki - żytni sitkowy z kminkiem i konfiturą z gorzkich pomarańczy
- Czarny chleb z kwaszonego ciasta
- Chałkę - słodki, pleciony jajecznik z kruszonką
- Kwas chlebowy - chłodzący napój z chleba razowego
Jednocześnie kapituła postanowiła wyróżnić „Chleb żytnio-pszenny 60/40” przygotowany przez „KROMKA Piekarnia Autorska” ze Swarzędza.
Warto zauważyć, że wśród laureatów znalazło się trzech członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Maria Bany-Szadeberg Design (To Nie Piekarnia), Piekarnia „Pod Strzechą” oraz Piekarnia-Cukiernia Natura.
Konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” tradycyjnie odbywa się pod patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego i jest organizowany przez Instytut Skrzynki. Wydarzenie ma charakter cykliczny i odbywa się podczas tematycznych imprez związanych z produkcją rolno-spożywczą na terenie powiatu poznańskiego.
Jego głównym celem jest promocja najlepszych lokalnych produktów i producentów regionu.
Galeria zdjęć z wydarzenia znajduje się na stronie Szlaku kulinarnego.
Przygotował: Instytut Skrzynki