fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Relacje

Data opublikowania: 2021-09-24

Rozstrzygnięcie kolejnego konkursu „Smak Tradycji 2021”

Nalewka z mirabelek zwycięża w konkursie „Smak Tradycji 2021”

Nalewka z mirabelek, nazywanych w naszym regionie glupkami, dała zwycięstwo Januszowi Łakomiec zwycięstwo w ogólnopolskim konkursie „Smak Tradycji 2021”. Kapituła konkursowa zebrała się w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, by ocenić aż 62 nalewki zgłoszone w konkursie. Wśród nich znalazło się także 10 produktów z powiatu poznańskiego, a 6 z nich otrzymało Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Tradycji”.

                W tej niezwykłej konkurencji przeważały nalewki owocowe, stanowiące ponad połowę zgłoszeń. Ocenialiśmy również trunki w takich kategoriach jak: nalewki ziołowe, korzenne, kwiatowe oraz mieszane. Poziom konkursu uznaliśmy za bardzo dobry – referuje Jan Babczyczyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki, Członek Kapituły Konkursowej oraz współorganizator konkursu.

Kapituła przyznała II miejsce oraz 500 zł w kategorii ogólnej nalewce z porzeczki z liściem 2017 Wojciecha Suchanka,  a także III miejsce i 250 zł Mariuszowi Fik za nalewkę z pigwy.

Niekwestionowanym zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu „Smak Tradycji 2021” został także Andrzej Nowocień, który otrzymał również nagrodę Grand Prix w wysokości 1 000 zł za zestaw nalewek: z derenia 2016, na orzechu włoskim 2019, z pigwowca japońskiego z pestkami 2019, imbirowej z 2018 oraz z rosolisa różanego. Również w kategoriach smakowych jego nalewki znalazły uznanie i uplasowały się na wysokich pozycjach.

W konkursie Smak Tradycji 2021 przyznano także nagrody:

w kategorii nalewek ziołowych:

III miejsce: Maciej Kwiatkowski za nalewkę z 27 ziół

II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę na orzechu włoskim 2019

I miejsce: Andrzej Fiedoruk za nalewkę czosnkową

kategorii nalewek korzennych:

III miejsce: Maciej Kwiatkowski nalewka miodowa korzenna

II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z imbiru 2018

I miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę korzenną ziołową z 25ciu rodzajów korzeni i ziół 2019.

w kategorii nalewek owocowych:

III miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z porzeczki z liściem 2017

II miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z derenia 2016

I miejsce: Janusz Łakomiec za nalewkę z mirabelki.

w kategorii nalewek kwiatowych:

III miejsce: Janusz Łakomiec za nalewkę z kwiatu czarnego bzu

II miejsce: Wojciech Suchanek za nalewkę z kwiatu czarnego bzu

I miejsce: Andrzej Nowocień za nalewkę z rosolisa różanego 2016.

w kategorii nalewek mieszanych:

III miejsce: Kazimierz Kniaź za nalewkę wiśniową z liśćmi mięty

II miejsce: Andrzej Nowocień  za nalewkę z pigwowca japońskiego z pestkami 2019

I miejsce: Agnieszka Nowocień za nalewkę z owocu i kwiatu czarnego bzu.

 W konkursie przyznano także wyróżnienia dla:

  • Piotra Kazberuk za nalewkę z głogu
  • Jana Budka za nalewkę z owoców derenia jadalnego "Premium"
  • Wiesława Sałkiewicza  za nalewkę z wiśniową 2011
  • Mateusza Kola za nalewkę z gruszki
  • Haliny Poprawa za nalewkę wiśniową.

Również nalewki z powiatu poznańskiego znalazły uznanie ekspertów zasiadających w Kapitule, bowiem przyznano Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Tradycji 2021” następującym trunkom:

  • nalewce wiśniowej przygotowanej przez Halinę Poprawkę z Lubonia
  • nalewce rokitnikowej przygotowanej przez Marcina Sadowskiego z Lubonia
  • nalewce kawowej z owocami przygotowanej przez Martę Twardowską z Plewisk (gm. Komorniki)
  • nalewce jesiennej owocowej przygotowanej przez Macieja Żarnowieckiego z Plewisk (gm. Komorniki)
  • nalewce wiśniowej przygotowanej przez Andrzeja Kurka z Suchego Lasu
  • nalewce aroniowej przygotowanej przez Renatę Małecką z KGW w Plewiskach.

 Celem konkursu jest promocja tradycyjnych przepisów i domowych wyrobów. Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego. Organizatorami konkursu są Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Galeria zdjęć z wydarzenia znajduje się na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 Przygotował: Instytut Skrzynki

Pozostałe Relacje
2024-04-18

Zapraszamy do lektury czasopisma harcerskiego

Kolejny numer czasopisma harcerskiego "Azymut" wydawanego przez Hufiec Mosina. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
2024-04-17

Dr Maciejewski, upamiętnienie

14 kwietnia w Mosinie odsłonięto tablicę pamiątkową poświęconą dr Kazimierzowi Maciejewskiemu niezwykle oddanemu lekarzowi.
Czytaj więcej
2024-04-16

Mosina TV | #30 - Współpraca dla natury

Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Wielkopolskiego wspólnie z gminą posadził ponad 60 szt. wierzb w Baranówku.
Czytaj więcej
2024-03-26

Sprawozdanie Burmistrza Gminy Mosina

27 marca br. 16:00 w sali MOK przy ul. Dworcowej 4 odbędzie się CII Sesja Rady Miejskiej w Mosinie.
Czytaj więcej
2024-03-26

I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Recytatorskim

Wśród 16 finalistów z całej Wielkopolski znalazły się dwie uczennice ze Szkoły Podstawowej im. Adama Wodziczki w Rogalinku.
Czytaj więcej
2024-03-25

Wspieramy Koła Gospodyń Wiejskich

Na terenie Gminy Mosina jest zarejestrowanych 10 Kół Gospodyń Wiejskich oraz 3 są w trakcie tworzenia.
Czytaj więcej
Więcej relacji
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane