Zaproszenia
Data opublikowania: 2022-08-29
Konkurs Polskich Wódek i Okowit Ziemniaczanych
Konkurs Polskich Wódek i Okowit Ziemniaczanych – Polish Potato Vodka Competition 2022
20 sierpnia, podczas XXIX Krajowych Dni Ziemniaka Potato Poland 2022 Zamarte, Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki oficjalnie ogłosił rozpoczęcie pierwszej edycji Konkursu Polskich Wódek i Okowit Ziemniaczanych – Polish Potato Vodka Competition 2022.
Potato Poland 2022 to impreza o wieloletniej już tradycji, a jednocześnie największe, międzynarodowe targi dla producentów ziemniaka, zarówno w Polsce jak i za granicą. Podczas konferencji odbyły się też przygotowane przez Instytut Skrzynki:
– Panel tematyczny „Ziemniak w kieliszku” przeprowadzony przez Zbigniewa Kmiecia i Łukasza Klesyka
– Prezentacja Adama Łukawskiego nt. opakowań wódek i okowit ziemniaczanych od połowy wieku XIX do lat 50-tych wieku XX
– Zapowiedź konkursu, którą wygłosił Jan Babczyszyn
Materiały filmowe można obejrzeć na kanale YouTube Radio Pyra: https://bit.ly/3PLVsu9
Ideą konkursu Polish Potato Vodka Competition 2022 jest promowanie polskiej tradycji produkcji wódek i okowit ziemniaczanych, a także nagradzanie ich twórców oraz wyrobów. Do konkursu mogą przystąpić producenci wódek i okowit ziemniaczanych z terenu Rzeczypospolitej Polskiej, a wszystkie zgłaszane trunki muszą być dopuszczone do oficjalnej sprzedaży na terenie naszego kraju.
Zgłoszenia konkursowe przyjmowane będą e-mailowo do 15.09.2022 roku. Dostarczanie próbek wraz z wypełnionymi i podpisanymi formularzami zgłoszeniowymi (także do dnia 15.09.2022 r.) odbywa się wyłącznie korespondencyjnie (przesyłki pocztowe lub kurierskie). Można dostarczać je na adres:
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie,
ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki;
z dopiskiem „Konkurs Polish Potato Vodka Competition”.
Komplet informacji o konkursie i organizatorach, regulamin, skład kapituły oraz logo konkursu są dostępne na stronie www.ppvc.pl
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu 26 września 2022 r. podczas wydarzenia na Międzynarodowych Targach Poznańskich pn. Smaki Regionów. Uroczystość wręczenia medali zostanie poprzedzona panelem „Jak smakuje ziemniak. Prawda i stereotypy”.
Liliana Kubiak
Specjalista ds. promocyjno-administracyjnych
Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji
Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego