fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zaproszenia

Data opublikowania: 2022-10-03

Konkurs regionalny SMAK PYRY 2022

Konkurs regionalny SMAK PYRY 2022

Zapraszamy do udziału w konkursie „Smak Pyry 2022”! W niedzielę 9 października, podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Grand Prix w wysokości 500 złotych. Zgłoszenia przyjmowane są do 7 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, tj. 9 października w godz. 10.00 – 12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum ok. godz. 16.00.

W konkursie mogą wziąć udział: producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z całej Wielkopolski.

Dania z powiatu poznańskiego będą walczyć również o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry”. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne.

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw  pochodzących z terenu Wielkopolski - w tym powiatu poznańskiego z pyrą w roli głównej, a szczególnie dań tradycyjnych dla naszego regionu jak na przykład: ślepe ryby, parzybroda, szagówki, szare kluchy, plyndze czy pyry z gzikiem – opowiada Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.

Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Konkurs ma na celu promocję najlepszych produktów lokalnych produktów i ich producentów. Organizatorem konkursu są Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Jest to kolejna edycja konkursu, który przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Pozostałe Zaproszenia
2023-10-02

II edycja Rock ‘w’ Rock Mosina festiwal

W sobotę, 7 października na dwóch scenach Mosińskiego Ośrodka Kultury odbędzie się druga edycja festiwalu Rock ‘w’ Rock.
Czytaj więcej
2023-10-02

Piszesz pracę dyplomową? Wygraj 2000 zł

Przypominamy! Zgłoszenia prac do konkursu do 10 października br.
Czytaj więcej
2023-09-28

Spotkanie edukacyjne „Mam prawo do dziedziczenia”

Co to jest spadek i jak się go nabywa? Co to jest zachowek? Spotkanie 9 października w Czapurach i 8 listopada w MOK.
Czytaj więcej
2023-09-26

XI Rodzinny Rajd Harcerski

Harcerze z Hufca Mosina zapraszają na XI Rodzinny Rajd Harcerski "poCZUJ to!". Niedziela, 8 października godz. 11:00.
Czytaj więcej
2023-09-25

Fundusze europejskie na „zielone” projekty

Zapraszamy osoby, które mają pomysł na realizację przedsięwzięć w swoich społecznościach do kontaktu z doradcami.
Czytaj więcej
2023-09-25

Webinar "Akademia Czystego Powietrza"

29 września godz. 10.00 „Efektywne i ekologiczne źródła ciepła. Jakie źródło ciepła wybrać i czym się kierować?”.
Czytaj więcej
Więcej zaproszeń
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane