fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zaproszenia

Data opublikowania: 2022-10-03

Konkurs regionalny SMAK PYRY 2022

Konkurs regionalny SMAK PYRY 2022

Zapraszamy do udziału w konkursie „Smak Pyry 2022”! W niedzielę 9 października, podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Grand Prix w wysokości 500 złotych. Zgłoszenia przyjmowane są do 7 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, tj. 9 października w godz. 10.00 – 12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum ok. godz. 16.00.

W konkursie mogą wziąć udział: producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z całej Wielkopolski.

Dania z powiatu poznańskiego będą walczyć również o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pyry”. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne.

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw  pochodzących z terenu Wielkopolski - w tym powiatu poznańskiego z pyrą w roli głównej, a szczególnie dań tradycyjnych dla naszego regionu jak na przykład: ślepe ryby, parzybroda, szagówki, szare kluchy, plyndze czy pyry z gzikiem – opowiada Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.

Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Konkurs ma na celu promocję najlepszych produktów lokalnych produktów i ich producentów. Organizatorem konkursu są Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Jest to kolejna edycja konkursu, który przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Pozostałe Zaproszenia
2022-11-16

Konkurs regionalny „Na wigilijnym stole 2022”

Wigilijne zupy, pierniki i inne świąteczne przysmaki będą obiektem konkursowych zmagań w konkursie „Na wigilijnym stole 2022”.
Czytaj więcej
2022-11-08

2 Mikołajkowy Maraton Fitness

Zapraszamy na Maraton Fitness - wiele emocji, endorfiny, upominki, słodki poczęstunek oraz mnóstwo spalonych kalorii!!
Czytaj więcej
2022-11-03

Bezpłatna mammografia w Mosinie

Zapraszamy 24 listopada br.- parking przed Mosińskim Ośrodkiem Kultury
Czytaj więcej
2022-10-28

Gminny Konkurs Recytatorski “PAMIĘTAMY"

Hufiec ZHP MOSINA zachęca do wspólnego świętowania NIEPODLEGŁOŚCI.
Czytaj więcej
2022-10-17

Zdrowa aorta

Bezpłatne badanie USG aorty brzusznej.
Czytaj więcej
2022-10-11

Zgłoś przepis na danie

Zgłoś przepis na danie lub przekąskę z gęsiny i wygraj 1 000 złotych! Zgłoszenia do 10 listopada.
Czytaj więcej
Więcej zaproszeń
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane