fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zaproszenia

Data opublikowania: 2022-06-27

Konkurs na najlepszy smak sera w regionie

Już 10 lipca sery będą obiektem badań kapituły konkursowej cyklicznego wydarzenia organizowanego przez Instytut Skrzynki, powiatową instytucję kultury zajmującej się m.in. promocją regionalnych potraw.

W konkursie „Smak Sera 2022” mogą uczestniczyć producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu Wielkopolski. Każdy z podmiotów może zgłosić dowolną liczbę produktów, które oceniane będą w trzech kategoriach: sery dojrzewające twarde, sery dojrzewające miękkie oraz sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi.

Na zwycięzców czekają nagrody Grand Prix w każdej z powyższych kategorii w wysokości 500 złotych, wejściówki na wybrane wydarzenie organizowane na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego. Najznakomitszym wśród produktów z powiatu poznańskiego zostaną przyznane certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Sera”.
Zainteresowani udziałem w konkursie muszą przesłać formularz zgłoszeniowy do dnia 8 lipca 2022 roku na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. W dniu konkursu, tj. 10 lipca 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi serami należy dostarczyć w godz. 10.00 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbywa się podczas muzealnego wydarzenia „Z wiejskiego stołu”.

Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy: https://bit.ly/3xQncH0

Konkurs na najlepszy smak sera w regionie

„Smak Sera 2022” jest imprezą kulinarną, która ma na celu promocję tradycji serowarskich w Wielkopolsce oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców, a także szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

Sery to wyśmienity element codziennej diety, zwłaszcza te wykonane przez lokalnych wytwórców. Są niezastąpione w rustykalnym śniadaniu, ale też wykwintnej kolacji. – opowiada Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki. Czerwiec to czas, gdy możemy w pełni korzystać ze świeżych dodatków, np. rzodkiewki i szczypioru do twarogów czy słodkich owoców dla towarzystwa aromatycznych serów twardych. Należy pamiętać, że sery to nie tylko doskonały składnik kanapek i kompan lokalnego wina: odnajdują się świetnie w sałatkach, na grillu, w zapiekankach. Tworzą wyjątkowe sosy, a nawet zupy! Bez serów nasze życie nie miałoby tak pełnego smaku – dodaje. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu , Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat medialny sprawuje Nowy Przegląd Mleczarski. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Instytut Skrzynki
Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego

Pozostałe Zaproszenia
2024-03-13

8 KonstantyNOVA Dycha

Trwają zapisy na wiosenną edycję biegu na 10 km trasami Nadleśnictwa Konstantynowo. Bieg odbędzie się 7 kwietnia.
Czytaj więcej
2024-03-27

Wielkopolska Infolinia Wsparcia dla seniorów i opiekunów

Asystenci Teleopieki czekają na telefony od poniedziałku do piątku, w godz. 8.00-15.00, pod numerem telefonu: 61 44 99 499.
Czytaj więcej
2024-03-20

Otwarcie wystawy: Klub Bab Wspaniałych

Wernisaż odbędzie się 23 marca 2024 r. o godz. 17:00 w Galerii Sztuki w Mosinie, ul. Niezłomnych 1.
Czytaj więcej
2024-03-20

Wsparcie statutowe dla KGW

Pomoc na realizację celów działalności kół. Nabór wniosków od 25 marca do 30 września.
Czytaj więcej
2024-03-19

Konkurs fotograficzny „PROW w obiektywie – piąta edycja”

Prace konkursowe w ośmiu kategoriach tematycznych można zgłaszać do 30 kwietnia 2024 r. do godziny 15.30.
Czytaj więcej
2024-03-18

Maraton Fitness "Dzieci Kwiaty"

Wspólna rozgrzewka, kilku prowadzących, jeden cel: mnóstwo spalonych kalorii i uśmiech, który nie schodzi z twarzy!
Czytaj więcej
Więcej zaproszeń
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane