fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zaproszenia

Data opublikowania: 2021-08-02

„Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba”

Konkurs na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” to kolejna odsłona wydarzenia organizowanego dzięki współpracy Instytutu Skrzynki oraz Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Już 22 sierpnia br. podczas odbywającej się na terenie Muzeum imprezy plenerowej „Przeszłość przyszłości. Dożynki na Biskupiźnie” przyznane zostaną certyfikaty za najlepsze pieczywo żytnie, pszenne, mieszane oraz inne potrawy z dominującym udziałem pieczywa.

Chleb znany jest ludzkości od ponad 10 tysięcy lat, zjadany przez nas w zasadzie codziennie, jest bardzo ważnym elementem diety jak i kultury kulinarnej. Choć dziś technologie pozwalają nam na różne modyfikacje, to jednak wracamy do tradycyjnego pieczywa, o prostym składzie i charakternym smaku. Chcemy pokazać, że to nie tylko trend i wiele doskonałych produktów znajduje się w zasięgu ręki, w najbliższej okolicy, na terenie powiatu poznańskiego oraz docenić i wyróżnić produkty wytworzone ze szczególną dbałością, o niezwykłych walorach smakowych – wyjaśnia Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

W konkursie swoje produkty zgłaszać mogą producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego.

Wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy należy przesłać na e-mail kontakt@instytutskrzynki.pl do dnia 21 sierpnia 2021 roku włącznie. Regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Uczestnicy konkursu będą mogli zaprezentować do degustacji swoje wyroby również uczestnikom wydarzenia „Przeszłość przyszłości. Dożynki na Biskupiźnie” w dniu rozstrzygnięcia konkursu. Konkurs odbywa się pod patronatem Starosty Poznańskiego.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Pozostałe Zaproszenia
2021-09-24

Promocja kulinariów powiatu poznańskiego na Tour Salon 2021

Tegoroczne wydarzenie „Tour Salon 2021” na Międzynarodowych Targach Poznańskich będzie wzbogacone o kulinarne atrakcje.
Czytaj więcej
2021-09-24

Wybieramy najlepsze dania z kapusty w powiecie poznańskim!

Zgłoszenia konkursowe w kategoriach: bigos, zupa parzybroda lub inne należy przesyłać do dnia 1 października 2021 r.
Czytaj więcej
2021-09-24

Konkurs Smak Pyry

Zapraszamy do udziału w konkursie na "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 - Smak Pyry"!
Czytaj więcej
2021-09-24

Otwarcie wystawy „Szlachetne wydanie okowity”

W Muzeum Narodowym w Szreniawie została otwarta niezwykła wystawa „Szlachetne wydanie okowity”.
Czytaj więcej
2021-09-21

Z babcią i dziadkiem w muzeum!

Muzeum Pałac w Rogalinie zaprasza na jesienne spotkania mieszkańców naszej Gminy.
Czytaj więcej
2021-09-17

Twoja ulubiona trasa rowerowa w województwie wielkopolskim

Twoja ulubiona trasa rowerowa w województwie wielkopolskim, II edycja
Czytaj więcej
Więcej zaproszeń
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane