fb
Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zaproszenia

Data opublikowania: 2021-08-02

„Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba”

Konkurs na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” to kolejna odsłona wydarzenia organizowanego dzięki współpracy Instytutu Skrzynki oraz Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Już 22 sierpnia br. podczas odbywającej się na terenie Muzeum imprezy plenerowej „Przeszłość przyszłości. Dożynki na Biskupiźnie” przyznane zostaną certyfikaty za najlepsze pieczywo żytnie, pszenne, mieszane oraz inne potrawy z dominującym udziałem pieczywa.

Chleb znany jest ludzkości od ponad 10 tysięcy lat, zjadany przez nas w zasadzie codziennie, jest bardzo ważnym elementem diety jak i kultury kulinarnej. Choć dziś technologie pozwalają nam na różne modyfikacje, to jednak wracamy do tradycyjnego pieczywa, o prostym składzie i charakternym smaku. Chcemy pokazać, że to nie tylko trend i wiele doskonałych produktów znajduje się w zasięgu ręki, w najbliższej okolicy, na terenie powiatu poznańskiego oraz docenić i wyróżnić produkty wytworzone ze szczególną dbałością, o niezwykłych walorach smakowych – wyjaśnia Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

W konkursie swoje produkty zgłaszać mogą producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego.

Wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy należy przesłać na e-mail kontakt@instytutskrzynki.pl do dnia 21 sierpnia 2021 roku włącznie. Regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Uczestnicy konkursu będą mogli zaprezentować do degustacji swoje wyroby również uczestnikom wydarzenia „Przeszłość przyszłości. Dożynki na Biskupiźnie” w dniu rozstrzygnięcia konkursu. Konkurs odbywa się pod patronatem Starosty Poznańskiego.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Pozostałe Zaproszenia
2024-03-13

8 KonstantyNOVA Dycha

Trwają zapisy na wiosenną edycję biegu na 10 km trasami Nadleśnictwa Konstantynowo. Bieg odbędzie się 7 kwietnia.
Czytaj więcej
2024-03-27

Wielkopolska Infolinia Wsparcia dla seniorów i opiekunów

Asystenci Teleopieki czekają na telefony od poniedziałku do piątku, w godz. 8.00-15.00, pod numerem telefonu: 61 44 99 499.
Czytaj więcej
2024-03-20

Otwarcie wystawy: Klub Bab Wspaniałych

Wernisaż odbędzie się 23 marca 2024 r. o godz. 17:00 w Galerii Sztuki w Mosinie, ul. Niezłomnych 1.
Czytaj więcej
2024-03-20

Wsparcie statutowe dla KGW

Pomoc na realizację celów działalności kół. Nabór wniosków od 25 marca do 30 września.
Czytaj więcej
2024-03-19

Konkurs fotograficzny „PROW w obiektywie – piąta edycja”

Prace konkursowe w ośmiu kategoriach tematycznych można zgłaszać do 30 kwietnia 2024 r. do godziny 15.30.
Czytaj więcej
2024-03-18

Maraton Fitness "Dzieci Kwiaty"

Wspólna rozgrzewka, kilku prowadzących, jeden cel: mnóstwo spalonych kalorii i uśmiech, który nie schodzi z twarzy!
Czytaj więcej
Więcej zaproszeń
kategorie
dla mieszkańca
najczęściej czytane